Mordet på Pela

Våren 1999
Pela Atroshi är 19 år. Hon bor i Stockholmsförorten Farsta tillsammans med sina föräldrar och syskon, bland annat lillasyster Breen. Familjen hade kommit till Sverige från Dahuk i Kurdistan fyra år tidigare. I Sverige bodde redan Pelas två farbröder.

Både Pela och Breen trivs i Sverige och i skolan. De är utåtriktade och har lätt för att få vänner. Pela berättar för en lärare att hon tycker om sin pappa, att han är inte lika strikt som andra kurdiska pappor. Men detta förändras, radikalt. Pappan är arbetslös och blir allt mer isolerad. Hans två bröder har stort inflytande över honom. Och för dem är familjens heder allt.
Pela och Breen är tonåringar och kräver att få leva sina egna liv. Pela börjar testa gränserna, vilket leder till bråk och konflikter hemma. Pappan, som tidigare låtit dem gå på fester, förbjuder dem nu att följa med på utflykter med skolan, och lägger sig i hur de ser ut. Pela flyttar hem till sin pojkvän. Farbröderna kommer hem till familjen ­­­ – nu måste de rädda familjens heder. Pela beslutar sig för att återvända hem.

Sommaren 1999
I juni reser Pela tillsammans med familjen till Dahuk. De bor tillsammans med farbröderna. För Pela blir tillvaron en mardröm med hot och våld.

24 juni 1999
Breen vaknar av skrik. Hon hör sin pappa och sina farbröder gräla med Pela på övervåningen. Plötsligt ekar två skott i huset. Breen och hennes mamma springer upp. Pela är skjuten. Hon lever fortfarande. Breen och hennes mamma bär Pela till ett annat rum. Enligt Breen följer sedan en av farbröderna efter dem med pistolen i handen. Han försöker skjuta Pela i huvudet. Tre gånger lyckas Breen hindra honom. Fjärde gången klarar hon det inte.

Pela dör. Hon begravs i en namnlös grav i en bit därifrån.

24 juni 2019
Det är 20 år sedan Pela mördades. Farbröderna dömdes i Sverige till livstids fängelse för mordet på Pela, och släpptes ur fängelset 2016. De har hela tiden nekat till brott och skyllt på Pelas pappa, som i efterhand tagit på sig mordet.

Breen och mamman vittnade under rättegången. De lever idag med skyddad identitet.

Pela, hon blev bara 19 år. En ung kvinna som ville få leva som sina kompisar. En ung kvinna med drömmar och framtidsplaner.

Viktiga kontakter

SOS Alarm

112

www.sosalarm.se

BRIS

116 111

www.bris.se

Polisen

114 14

www.polisen.se

Rädda barnen

www.rb.se

Ungdomsmottagningen

www.umo.se

Kvinnofridlinjen

020-50 50 50

Tjejjouren

www.tjejjouren.se

Kvinnojouren

www.kvinnojouren.se